Nadal úplne bez problémov, Španielsko vedie vo finále 1:0

02.12.2011 Celý región

SEVILLA 2. decembra (WEBNOVINY) - Španielski tenisti vedú vo finále Davisovho pohára 2011 reprezentačných družstiev mužov nad Argentínčanmi 1:0. V úvodnej z dvoch dvojhier piatkového programu si líder domáceho tímu Rafael Nadal poradil na antuke pod strechou Olympijského štadióna v Seville s dvojkou hostí Juanom Monacom za 147 minút bez problémov 6:1, 6:1, 6:2. Nečelil žiadnemu brejkbalu, sám premenil polovicu zo štrnástich takýchto možností.

Nasleduje zápas David Ferrer - Juan Martín Del Potro. V sobotu od 16.00 h príde na rad štvorhra (Feliciano López, Fernando Verdasco - David Nalbandian, Eduardo Schwank) a v nedeľu dve zostávajúce singlové stretnutia (13.00 h, najprv jednotky kádrov, potom dvojky).

Dvadsaťpäťročný 10-násobný grandslamový šampión Nadal upravil v bilancii zo súbojov s Monacom, 26. v hodnotení, na 3:1. Revanšoval sa za prehru 6:7 (5), 1:4 (a následný skreč) zo sezóny 2007 v americkom Cincinnati. Predtým proti tomuto o dva roky staršiemu rivalovi nestratil ani set. Monaco zatiaľ najvyššie bol na 14. pozícii v poradí ATP.

Favorizovaný ľavoruký Malorčan Nadal síce v prvom geme nezužitkoval tri brejkbaly, ale následne získal sedem gemov za sebou. Od stavu 1:1 v druhej časti predviedol šnúru piatich hier. Od začiatku absolútne dominoval, hral vo veľkej pohode, s chuťou a energicky, naplno pripomínal, prečo ho všeobecne považujú za najlepšieho antukára v histórii. Nadal ani chvíľu nepripomínal hráča, ktorý pôsobil značne uťahane minulý týždeň na "harde" na londýnskom šampionáte ATP World Tour Finals.

Už po niekoľkých minútach bolo zjavné, že Nadala môže zastaviť iba prípadná nečakaná udalosť typu zdravotnej indispozície. Držal Monaca pod tlakom bez ohľadu na to, či podával alebo prijímal, diktoval tempo, zakončoval a značkovými bežeckými výkonmi a obhodeniami riešil defenzívne situácie. "Jednosmerka," skonštatoval autor komentára na internetovej stránke Davis Cupu za stavu 6:1, 4:1. Španiel diktoval tempo a vychutnával si toto intermezzo na "tehlovej múčke". Zápas sa postupne menil na jeho uvoľnenú exhibíciu, hoci Argentínčan sa sympaticky usiloval klásť odpor.

Monaco sa hneď v otváracej hre tretieho setu znova vyhol potenciálnemu "kanárovi", keď súperovo bekhendové obhodenie dopadlo vedľa, a potom sa pri Nadalovom servise dvakrát dostal na zhodu, ale jeho forhend do siete navodil skóre 1:1. Za stavu 2:2 a zhoda nestačila Monacovi ani obetavá "rybička" na spracovanie bekhendového obhodenia popri čiare. Aplauz trval desiatky sekúnd a pri brejkbale nasledovala ešte strhujúcejšia výmena - znova v prospech Španiela. Nadal vo vybičovanej "futbalovej" atmosfére potom už dotiahol zápas do víťazného konca. Znova si pripísal päť gemov v rade. Pri jeho prvom mečbale nezvládol Monaco bekhendový slajz.

Niekdajšia jednotka svetového rebríčka Nadal, momentálne druhý v renkingu, dosiahol vo dvojhre v tejto súťaži pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) už 19. úspech v rade. Za kratší koniec ťahal len pri debute v roku 2004 v Brne proti Jiřímu Novákovi. Porovnateľne obdivuhodné série ťahajú aj Španieli ako tím. Pred vlastným publikom sa radovali už 20-krát bez prerušenia a na antuke dokonca v ostatných 22 dueloch. Obe tieto šnúry prišli po nezdare proti Brazílčanom už v sezóne 1999.

Španielsko získalo "šalátovú misu" v rokoch 2000, 2004, 2008 a 2009. Argentínčania boli vo finále v sezónach 1981, 2006 a 2008, bez výnimky neuspeli. Pred troma rokmi to bolo na tvrdom povrchu v hale v Mar del Plate práve proti Španielom (1:3), hoci tí vtedy hrali bez Nadala. Ak sa Juhoameričanom vydarí revanš, poskočia z tretej pozície v renkingu ITF na prvú priečku práve pred svojho tohtotýždňového súpera. Argentína by sa stala 14. krajinou úspešnou v Davis Cupe. Len India a Rumunsko majú okrem nej na konte aspoň dva finálové pokusy bez toho, aby sa dočkali premiérového víťazstva.

Španielsko vedie v bilancii zo vzájomných duelov s Argentínou 3:0, prvý sa konal už v roku 1926 (v Barcelone 3:1) a druhý v sezóne 2003 (v Málage 3:2).

Finále Davisovho pohára 2011 tenisových reprezentačných družstiev mužov - priebežne:

ŠPANIELSKO - ARGENTÍNA 1:0 po piatkovej I. dvojhre
(Sevilla, antuka pod strechou Olympijského štadióna)

Dvojhra:
Rafael Nadal - Juan Monaco 6:1, 6:1, 6:2 za 147 minút

Zostávajúci program:

Piatok:
Dvojhra:
David Ferrer - Juan Martín Del Potro

Sobota (16.00):
Štvorhra:
Feliciano López, Fernando Verdasco - David Nalbandian, Eduardo Schwank

Nedeľa (13.00):
Dvojhry:
Rafael Nadal - Juan Martín Del Potro
David Ferrer - Juan Monaco
 

Vyberte región